Над 80 души откликнаха на призива за даряване на кръв за

...
Над 80 души откликнаха на призива за даряване на кръв за
Коментари Харесай

Над 80 души дариха кръв за деца с редки болести

Над 80 души откликнаха на апела за даряване на кръв за децата с таласемия – рядко, наследствено, генетично заболяване на кръвта, при което пациентите страдат от тежка анемия и имат потребност от постоянно кръвопреливане два до четири пъти в месеца.

Това демонстрират резултатите от провелата се през вчерашния ден и през днешния ден Кампания по непринудено кръводаряване в Спешното поделение на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “.

Организатор на самодейността бе фармацевтичната компания Нобел фарма, в партньорство с Експертния център за хемофилия, таласемия и други редки доброкачествени хематологични болести при деца към болничното заведение, Центъра по трансфузионна хематология, Българската организация за непринудено кръводаряване и Фондация „ Калинки за живот – за децата с таласемия “.

От явилите се 80 доброволци 68 бяха тези, които нямаха противопоказания и действително съумяха да дарят кръв. Събрани бяха 33 литра кръв. В акцията се включиха както доброволци, както и лекари от ИСУЛ.

Събраната кръв ще покрие потребностите за 100 кръвопреливания или за 1 месец за всички 45 деца, които се лекуват и наблюдават в Експертния център за хемофилия, таласемия и други редки доброкачествени хематологични болести при деца към лечебното заведение.

Искрено благодарим на всички донори! Много е значимо този жест да не остане изолиран, а да сложи началото на добра традиция, тъй като нашите деца имат потребност от кръв не един, а дванайсет месеца в годината, разяснява доктор Атанас Банчев, координатор на детския хематологичен център.
Всеки, който желае, може да подари кръв в център по трансфузионна хематология даже и отвън проведените акции.

Работното време на стационарните екипи е в делнични дни от 8.00 до 12.00 часа; 13.00 до 18.30 часа, а в събота, неделя и публични празници: от 9.00 до 15.30 часа.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР